Vem har sagt att en chokladboll måste vara rund? Okej, en chokladboll måste kanske vara rund – men en chokladbollsbakelse kan minsann ha vilken form som helst!

Tillsammans med en urläcker mockaglasyr, lite hackade jordgubbar och kokos, blir den här till synes väldigt enkla efterrätten en succé i varje hem – och på varje arbetsplats.


Ingredienser till själva bakelsen

3 dl havregryn
2 msk kaffe (kallt)
3 msk kakao
100 gram smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering & servering

Jordgubbar
Karamelliserade havregryn
Kokosflakes
Mockaglasyr (se recept nedan i texten)
Vispgrädde

Chokladbollsbakelse med mocka- & jordgubbstopping

Dags att baka!

  1. Blanda ner alla de torra ingredienserna – havregryn, kakao, strösocker och vaniljsocker – i en bunke.
  2. Klicka i det rumsvarma smöret och mosa sedan ihop smeten med fingrarna, så smöret fördelas bland de andra ingredienserna. Tillsätt det kalla kaffet och fortsätta mosa med händerna (eller en gaffel om du har kladdfobi) så att smeten går ihop ordentligt.
  3. För över smeten till en mindre springform och tryck ut den med fingrarna så den fyller ordentligt, och så att toppen blir slät och fin.
  4. Ställ in formen med smeten i frysen – så den får sätta sig.
  5. Fixa iordning mockaglasyren enligt följande recept:

    Mockaglasyr

    50 gram smör
    3 msk kaffe (kallt)
    1 msk kakao
    2 tsk vaniljsocker
    3 dl florsocker

    1. Smält ner smöret i en kastrull – eller i en kopp i micron.
    2. Häll över det smälta smöret och tillsätt resten av ingredienserna: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker.
    3. Rör ihop till en jämn smet.
    4. Om glasyren blir för tjock, tillsätt en gnutta mer kaffe.

     

  6. Ta ut bakelsen ur frysen och avlägsna springformen. Vänd bakelsen uppochner på en assiett eller finare tallrik, och täck ovandelen med mockaglasyren. Tjocklek efter behag och sötsug!
  7. Ställ om kakan i kylen – så det bildas en hård yta på glasyren – medan du fixar iordning jordgubbar, vispgrädde och karamelliserade havregryn till garneringen.
  8. Garnera som du önskar – och njut av en god fika!

 

Chokladbollsbakelse med mocka- & jordgubbstopping   Chokladbollsbakelse med mocka- & jordgubbstopping

Summering
recipe image
Recept
Chokladbollsbakelse med mocka- & jordgubbstopping
Publicerad