Säg toast skagen, och snålvattnet rinner till hos varannan svensk. Säg skagenröra och hungerklockan slår hos varenda människa med minsta böjelse för fisk och skaldjur.

Kort sagt: skagenröra är något av det godaste man kan äta. Så varför köpa de vidriga färdigvarianterna i affären, när det går supersnabbt att slänga ihop en egen röra av högsta restaurangkvalitet?


Ingredienser

1/2 citron
1,5 dl creme fraiche
20 gram (ett paket) färsk dill
1,5 dl majonnäs
1/2 burk finkornig rom
1 kilo färska oskalade räkor (eller två förpackningar skalade räkor i lake)
1 stor rödlök
Salt
Svartpeppar

Allt vi lagar | Äkta skagenröra deluxe

Dags att laga!

  1. Om du använder färska räkor: skala dem. Om du använder räkor i lake: Krama ur vätskan ordentligt genom att lägga räkorna på ett rejält lager hushållspapper, och sedan pressa ett lika tjock lager papper ovanpå räkorna. Upprepa tills räkorna är så pass torra att de inte släpper vätska när du klämmer på dem med fingrarna.
  2. Hacka räkorna grovt och lägg dem i en stor bunke.
  3. Finhacka rödlöken och skär ner dillen. Häll ner i samma bunke som räkorna.
  4. Skopa upp halva innehållet ur burken med rom, och tillsätt en den.
  5. Blanda samman räkor, rödlök, dill och rom – och tillsätt sedan creme fraiche och majonnäs. Blanda allt till en jämn, läcker röra.
  6. Vill du ha en lite mer såsig röra: tillsätt mer creme fraiche. Vill du ha en lite mer stabbig röra: tillsätt mer majonnäs.
  7. När du uppnått rätt konsistens, pressa ner en knapp matsked citronsaft och smaka av röran med salt, svartpeppar – och ytterligare citronsaft – tills du hittar rätt balans mellan sälta och syra.

 

Tips: Servera skagenröran tillsammans med nygräddade parmesanchips och några hela, nyskalade räkor!

Summering
recipe image
Recept
Äkta skagenröra deluxe
Publicerad