Det kan först låta lite komplicerat. Sotad lax – liksom. Sotad… Lax… Knappast ett verb och en fisk som för tankarna till ”något smidigt och lättlagat innan ungarna ska iväg på hockeyträning en tisdagskväll”.

Men hur medelsvensson-fancy och smått pretto det än låter, så är den här rätten faktiskt både snabb och sanslöst god – och en självklar vinnare för alla åldrar och tillfällen.


Ingredienser (för två lite större portioner)

2 ätmogna avokador
1 påse babyspenat
1 nypa färsk basilika
0,5 tsk cayennepeppar
2 msk citronpeppar
0,5 burk fetaost (Apetina garlic & parsley)
1 krispig kruksallad
2 st laxfiléer (150 gram styck)
0,5 dl olivolja
4 msk rökt paprikapulver
1 st rödlök
2 msk salt
1 msk svartpeppar
12 små tomater (gärna ICA:s Romantica)

Garnering & servering

1 delad citron
Vitlöksdressing

Allt vi lagar | Avokadosallad med sotad laxfilé

Dags att laga!

  1. Börja med att värma upp ungen till 250 grader och tina laxen (om den varit fryst). Blanda sedan samman cayennepeppar, citronpeppar, paprikapulver, salt och svartpeppar på en stor tallrik.
  2. Gnid in de tinade laxfiléerna med lite olivolja och vänd sedan runt dem i kryddblandningen. Låt gärna filéerna ligga kvar bland kryddorna och gotta till sig!
  3. Kvarta upp tomterna och lägg dem i en ugnsfast form. Häll av lagen från fetaosten och lägg ner hälften av osten i ugnsformen med tomaterna. Ställ resten av fetaosten åt sidan så länge.
  4. Släng på en nypa färska basilika över fetaosten och tomaterna, och toppa allt med salt och några slängar olivolja. Ställ in formen i mitten av ugnen.
  5. Plocka fram ett läckert uppläggningsfat och täck botten med kruksallad och babyspenat. Skär rödlöken i ringar och sprid ut över salladsbädden. Ringla slutligen över lite olivolja.
  6. Dags att sota lax! Värm upp en stekpanna rejält (på hög värme) och stek de kryddade laxfiléerna i ett par minuter på vardera sida i torr panna. Var inte rädd att rosta kryddningen – det ger härlig karaktär till smaken!
  7. När ytan är sotad, och laxfiléernas kärna fortfarande är mjuk, är det klart. Dela filéerna i mindre bitar och sprid ut dem över lök- och salladsbädden.
  8. Ta ut formen med tomater och fetaost ur ugnen, och sprid ut läckerheterna över laxbitarna och salladen.
  9. Dela två avokador. Skär upp dem i lagom stora mumsbitar och lägg dem som topping på salladen.
  10. Pressa en citronhalva över hela anrättningen, ställ fram fatet på bordet – och hugg in! Glöm inte vitlöksdressingen för den som önskar lite mer såsighet!
Summering
recipe image
Recept
Avokadosallad med sotad laxfilé
Publicerad