Ibland känns det väldigt långt till allt vad löning och nyinköpta godsaker heter. Särskilt i mitten av januari, när slantarna redan i december har runnit iväg på penicillin, julklappspapper och pepparkaksdeg.

Men nöden föder som bekant uppfinningsrikedom, och när kylskåpet gapar ”tomt” (på uppenbart gott och roligt innehåll) kan det vara bra – och jävligt praktiskt! – att lite lätt och ledigt svänga ihop en ”kylskåpspasta” – det vill säga en enkel pastarätt baserad på enbart det som finns i kylskåpet för stunden.

Det blir ofta lite av en utmaning – men en sällsynt rolig sådan!

Det här receptet kan man såklart variera i all oändlighet. Har man ingen Västerbottenost hemma, så går det lika bra med prästen, greven eller munken.


Ingredienser (för två lite större portioner)

2 paket svenskt bacon
1 msk färsk basilika
250 gram färsk capellini eller spaghetti (torr går också bra)
1 gul lök
1/2 dl havssalt
1/2 tärning kycklingbuljong
Olivolja
100 gram smör
8-10 små tomater (gärna ICA:s Romantica)
Kallt vatten
1 dl vispgrädde
2 klyftor vitlök
1 dl riven Västerbottenost

Garnering & servering

Svartpeppar
Riven Västerbottenost


Dags att laga!

 1. Ta fram en stor gryta, gärna den största du har, och fyll den till två tredjedelar med kallt vatten. Häll sedan i rejält med havssalt – när du tror att du har hällt i tillräckligt, häll då i lite till!
 2. Börja sedan med pastasåsen. Kvarta ner tomaterna och lägg dem åt sidan. Finhacka sedan gul lök, vitlök och basilika.
 3. Ta fram en kastrull, fyll botten av den med olivolja och skjutsa sedan ner löken och basilikan. Värm upp alltsammans och låt blandningen gosa till sig (men gör det långsamt så inte vitlöken och basilikan bränns).
 4. När den gula löken blivit mjuk och genomskinlig, lägg då i tomaterna och kycklingbuljongen. Mosa till tomaterna med en gaffel, så de ger ifrån sig vätska, och rör sedan långsamt, under uppvärmning, tills det börjar sjuda. Tillsätt en skvätt vatten vid behov.
 5. Nu är basen till pastasåsen klar! Låt den småkoka/sjuda i någon minut på låg värme. Slå sedan i grädden och rör återigen under uppvärmning till dess att alltsammans börjar puttra.
 6. Riv Västerbottenosten grovt och blanda omgående ner den i såsen. Låt sedan såsen koka samman – nästan till en smet – på låg värme medan du genomför nästa steg: baconstekning!
 7. Dela baconskivorna fem-sex gånger, så bitarna nästan liknar små kvadrater. Stek sedan baconet på medelhög värme (8/12 eller 4/6 på spisplattan), med en rejäl klick smör. När baconet uppnått rätt nivå av knaprighet, låt det rinna av i en skål med några lager hushållspapper i botten.
 8. Medan baconet rinner av och såsen kokar ihop, passar det fint att göra klart pastan. Sätt grytan med pastavatten på spisen (om du inte redan har gjort det) och vrid upp plattan till högsta nivå.
 9. När vattnet stormkokar är det dags att lägga i pastan. Följ koktiden på förpackningen – oftast kan man dra av någon minut om man föredrar pastan al dente.
 10. När pastan är klar: Slå av värmen på plattan, spara en skvätt pastavatten i en kaffekopp eller liknande – och häll sedan av pastan i ett durkslag.
 11. Häll tillbaka pastan i grytan, slå över det sparade pastavattnet tillsammans med pastasåsen och rör med en pastaslev medan allt i grytan gosar ihop sig på eftervärme. När såsen kokat in, och pastan är kletig och go’, är det dags att servera!
 12. Fördela pastan i två djupa tallrikar. Toppa med knaperstekt bacon, riven Västerbottenost och nymalen svartpeppar.

Allt vi lagar | pasta med bacon

Summering
recipe image
Recept
Capellini à la Västerbotten & fläsk
Publicerad