Enkelt och ljuvligt gott. Ibland behöver man inte krångla till det. Med bara ett fåtal ingredienser kan du snabbt och lätt slänga ihop fantastiska tekakor – som garanterat älskas av såväl barn som den äldre generationen.

Med några rejäla ostskivor och en klick marmelad blir tekakorna dessutom det perfekta mellanmålet. Och vet ni vad, de går ypperligt att frysa in – och blir strålande goda efter en vända i brödrosten.


Ingredienser för ungefär 20 kakor

50 gram jäst
6 dl röd mjölk (rumsvarm)
16 dl rågsikt
2 tsk salt
0,5 dl ljus sirap
50 gram smör (rumsvarmt)

Garnering & servering

Bordssmör
Marmelad
Ost

Dags att baka!

  1. Häll upp mjölken i en stor bunke. Se till att mjölken är fingervarm! Smula ner jästen och blanda tills det löst sig ordentligt.
  2. Tillsätt salt, sirap och smör och blanda så gott det går. Det kan vara lite svårt eftersom det mest är vätska, men skam den som ger sig! Rör sedan ner rågsikten en deciliter i taget. Mot slutet, när det återstår någon eller ett par deciliter av rågsikten, är det enklare att ta ut degen ur bunken och knåda in resten på en bänk eller ett bakbord (vem som nu har ett sånt på den sidan millenieskiftet).
  3. Knåda degen tills den blir smidig och len.
  4. Låt sedan degen jäsa i 40 minuter, i en bunke täckt med bakduk.
  5. Tryck/kavla ut degen tills den blir cirka 1-2 centimeter tjock. Stansa ut runda kakor (av valfri storlek – vi använde en form på ungefär 10 centimeter i diameter, vilket resulterade i 20 kakor).
  6. Lägg upp kakorna på en plåt, picka dem med en gaffel och låt dem sedan jäsa under bakduk i ytterligare 20 minuter.
  7. Dra igång ugnen och värm upp den till 225 grader. Passa nu också på att underhålla din sambo, ifall hen blir rastlös och hungrig!
  8. När ugnen blivit varm: Grädda kakorna i sju minuter i mitten av ugnen, och låt dem sedan svalna under en bakduk. (Det är mycket bakduk i det här receptet…)
  9. Servera kakorna ljumna med smör, ost och marmelad.
Summering
recipe image
Recept
Familjens favoritbröd (tekakor)
Publicerad