Det perfekta lördagstilltugget innehåller såklart ost – och inte bara en liten släng. Nej, det här är en total ostdröm i överflöd, med härligt fras på utsidan och krämig ostfyllning på insidan. Ostpuffar helt enkelt!

Gudomligt goda, och relativt enkla att slänga ihop!

Men vi måste också höja ett varningens finger. När du väl har stoppat i dig en, kommer du inte kunna sluta äta! Men det kanske är lika bra det, för puffarna är som allra godast precis när de kommit ur ugnen.


Ingredienser

2 krm cayennepeppar
2 dl riven gräddost
1 tsk havssalt
2 dl riven parmesan
2 tsk senapspulver
100 gram smör
2,5 dl vatten
2,5 dl finsiktat vetemjöl
4 ägg (large eller x-large)

Garnering & servering

1 påse dipmix
3 dl gräddfil
Rödvin

Dags att laga!

  1. Börja med att lägga fram äggen i rumstemperatur i god tid innan ostsuget slår till. Slå samtidigt på ugnen och värm upp den till 200 grader (180 grader räcker om du har varmluftsugn).
  2. Ställ fram två plåtar och kläm dem med bakplåtspapper. Om du vill avnjuta dina ostpuffar med dip så är det läge att blanda ihop den nu, så den hinner ”sätta sig” ordentligt i kylskåpet. Blanda ihop gräddfil och dipmix och ställ sedan blandningen i kylskåpet.
  3. Rör ihop havssalt, smör och vatten i en kastrull och koka upp blandningen långsamt. När det börjar koka: slå av plattan och rör försiktigt ner vetemjölet med en träslev. När blandningen övergår till en degklump, som släpper från kastrullens kanter, är basen klar.
  4. Ställ kastrulldegen åt sidan och låt den vila i minst tre minuter.
  5. När äggen uppnått rumstemperatur (eller inte längre känns kalla när du tar på dem), är det dags för nästa steg. Blanda ner ett ägg i taget i degen – och se till att blanda ordentligt, så all glans försvinner från degen innan du tillsätter nästa ägg!
  6. Rör ner cayennepeppar och senapspulver, och tillsätt sedan all den rivna osten. Blanda runt med träsleven till dess att ingredienserna fördelat sig väl. Degen bör nu ha övergått till en kladdig ostsmet!
  7. Nu är det dags att spritsa puffar! Sleva över ostsmeten i en spritspåse (eller en tjock fryspåse), och börja sedan spritsa ut små högar – omkring 3-4 centimeter i diameter brukar vara lagom – på plåtarna. Tänk på att smeten kan flyta ut lite, så spritsa inte för tätt.
  8. Skjuts in i ugnen! Grädda puffarna tills de rest sig och fått en härligt gyllene färg. Det brukar ta ungefär 15-20 minuter, lite beroende på ugn och konsistens på smeten.
  9. Ta fram dipen, häll upp ett glas kyligt rödvin – eller en iskall öl – och servera de frasiga ostpuffarna genast. Njut av ostchocken!

 

Tips: Om du inte orkar äta alla puffar på en gång kan du förvara dem i ugnen, med värmen avstängd och ugnsluckan på glänt, i upp till en timme efter att de är klara. Då håller de sig varma och relativt frasiga.

 

Summering
recipe image
Recept
Frasiga franska ostpuffar (gougères med parmesan och gräddost)
Publicerad