Enkelt, snabbt – och underbart gott! En ostbit, ett rivjärn och en snabb vända i ugnen är allt som behövs för att fixa det perfekta hemmasnackset: parmesanchips!

Tillsammans med en upphottad creme fraiche och lite löjrom, har du dessutom ett cocktailtillbehör som inte går av för hackor.


Ingredienser till ungefär 10 chips med fyllning

Citronzest (från ungefär en halv citron)
1 dl creme fraiche
100 gram parmesanost
1 burk finkornig rom (gärna löjrom)
0,5 finhackad rödlök
Salt
Svartpeppar

Garnering & servering

Färsk dill

Allt vi lagar | parmesanchips med löjrom

Dags att laga!

  1. Vi börjar med citronkrämen och ugnsvärmen! Sätt på ugnen och värm upp den till 175 grader. Blanda sedan creme fraiche och citronzest, och smaka sedan av blandningen med valfri mängd salt och svartpeppar. Tänk på att inte röra för hårt eller för mycket i krämen, för då kan creme fraichen bli väldigt rinnig!
  2. När du är nöjd med smaken på krämen: ställ in den i kylen, låt svalna och stelna till lite inför servering.
  3. Klä en plåt med bakplåtspapper och riv sedan parmesanosten på den grova sidan av rivjärnet.
  4. Tryck med lätta fingrar ihop osten till ett tiotal osttoppar, och fördela ut dem med jämna mellanrum på plåten. Grädda sedan osten i nedre delen av ugnen i ungefär 8 minuter – men det kan också gå snabbare beroende på vilken ugn du har, se upp så du inte bränner dem!
  5. När osten smält ner till gyllengula och runda chips är de klara! Tu ut chipsen ur ugnen, men låt dem ligga kvar på plåten tills de svalnat och stelnat.
  6. Medan chipsen svalnar: finhacka rödlöken och nyp av ett gäng dillkvistar till garnering.
  7. När chipsen svalnat: lägg över dem på en bit hushållspapper, och låt det överblivna fettet sugas upp.
  8. När chipsen är torra och krispiga är det dags för servering! Lägg upp chipsen på ett snyggt fat och toppa med den kylskåpskalla citronkrämen, finhackad rödlök, en rejäl klick rom – och givetvis en liten dillkvist som kronan på verket.

 

Tips: Råkar du ha ett gäng nyskalade räkor till hands, så gör de sig perfekt som lite extra lyxig topping!

Summering
recipe image
Recept
Frasiga parmesanchips toppade med löjrom
Publicerad