Cheesecake har blivit något av en standardfavorit i den svenska efterrättsfloran. Och inte undra på det – den blygsamma men samtidigt så härliga färskostefterrätten kan ju kombineras och varieras i oändlighet.

Just det här receptet behandlar cheesecake i det lite mindre formatet. Och med nötter och hemkokt kolasås på toppen kan man bara inte misslyckas!


Ingredienser till två mindre tårtor

8 st digestivekex
200 gram philadelphiaost
3 msk smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
2 st ägg

Garnering & servering

Hackade hasselnötter
Havssalt
Kolasås

Allt vi lagar | Frozen cheesecake med knäckig kolasås

Dags att baka!

 1. Krossa digestivekexen i en mortel, och smält samtidigt smöret i en kastrull på spisen (eller i en kopp i micron).
 2. Blanda kexkrosset och det smälta smöret, och det svalna i någon minut. Tryck sedan ner den smöriga kexblandningen i botten på två mindre springformar. Vi använde formar som är 15 centimeter i diameter.
 3. Dags att knäcka äggen! Skilj på gulorna och vitorna i varsin skål.
 4. Tillsätt strösocker till äggulorna och vispa till en jämn smet. Mosa ner philadelphiaosten i äggblandningen och avsluta med att dunka i vaniljsockret.
 5. Vispa upp vispgrädden i en tredje bunke, och rör sedan försiktigt ner grädden i ägg- och ostblandningen. Rör gärna samman allt med en gaffel, för att behålla det mesta av fluffet i grädden.
 6. Vispa till sist äggvitorna till ett hårt skum (nästan så det liknar raklödder). Vänd sedan – ännu försiktigare! – ner äggviteskummet i den andra smeten. Här gäller det att vara försiktig! Vänd gärna ner äggviteskummet i omgångar, och blanda allt mycket försiktigt med en slickepott.
 7. Fördela smeten i de båda springformarna – men lämna någon halvcentimeter på toppen, så kolasåsen får plats. Hacka en näve hasselnötter och strö över de båda kakorna. Peta ner nöthacket i smeten med hjälp av en gaffel.
 8. Täck formarna med plastfolie och ställ in dem i frysen. Och medan smeten stelnar: dags att koka ihop den knäckiga kolasåsen!

  Knäckig kolasås

  2 dl rörsocker
  2 dl ljus sirap
  2 msk smör
  2 tsk vaniljsocker
  2 dl vispgrädde

  1. Blanda rörsocker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på medelhög värme under ständig omrörning.
  2. Sänk värmen något när såsen börjar koka. Låt sedan såsen småputtra i upp emot 20 minuter.
  3. Dra av såsen från plattan och tillsätt smör och vaniljsocker. Rör i såsen tills smöret och vaniljsockret löst sig.
  4. Häll upp såsen i lämpligt kärl.
 9. Låt först kolasåsen svalna i en tillbringare, och ställ sedan in den i kylen för ytterligare svalning. Låt den tjockna ordentligt (och passa gärna på att smygäta lite). När kolasåsen tjocknat, och ytan på cheesecaken hårdnat, är det dags att toppa hela härligheten!
 10. Häll på kolasås efter behag, och avsluta anrättningen med en nypa havssalt. Låt stå i frysen i några timmar innan servering.
Summering
recipe image
Recept
Frozen cheesecake med knäckig kolasås
Publicerad