Alla tårtor behöver inte vara superavancerad för att ändå vara vackra och goda. Den här lilla läckerbiten till gräddtårta tillhör den enklare skolan – men håll tungan rätt i mun, vissa moment är trots allt ganska pilliga.


Ingredienser

0,75 tsk bakpulver
0,5 dl drottningsylt
2 dl florsocker
1 msk röd mjölk
175 gram rumsvarmt smör
2 msk ströbröd
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 st ägg

Garnering & servering

Finhackad mörk choklad
Florsocker
Kokosflarn
Skogsbär – björnbär, blåbär och hallon

Gräddtårta med skogsbär

Dags att baka!

  1. Börja med att värma upp ugnen till 170 grader och bröda en liten springform (cirka 12 centimeter i diameter). Vispa sedan strösocker och ägg till en pösig smet.
  2. Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker, 75 gram av smöret och bakpulver och vispa ihop allt. När allt blandat sig: tillsätt mjölken och vispa återigen tills du fått en fast och fin smet.
  3. Skopa ner smeten i den brödade springformen, och grädda den i mitten av ugnen i 30-40 minuter (helt beroende på ugn). Kakan är klar när den är fast rakt igenom – känn efter med en potatissticka för att kolla så den inte är kladdig i mitten. OBS! Om kakan börjar brännas på toppen, ställ in en plåt som skydd eller täck kakan med ugnsfolie.
  4. När kakan är klar: ta ut den ur ugnen och låt den svalna i springformen. Medan kakan svalnar passar det fint att röra ihop smörkrämen!
  5. Blanda ihop resten av smöret (100 gram), florsocker och vaniljextrakt i en bunke. Det är lättast att blanda med en gaffel! Smaka av, och tillsätt mer florsocker om du vill tona upp sötman och tona ner smörsmaken. Ställ krämen åt sidan när du känner dig nöjd med konsistensen och smaken.
  6. När kakan svalnat: dela den till tre lika stora tårtlager. Bred ut smörkräm på det understa lagret och drottningsylt på det mellersta. Sätt ihop tårtan och jämna till kanterna.
  7. Vispa upp vispgrädde och täck först tårtan med ett tunt lager. Spritsa sedan ut resten av grädden – och fullända ditt tårtkonstverk!

 

Tips: Vänd det översta tårtlagret uppochner, så du får en jämn och fin yta att dekorera på!

Allt vi lagar | Gräddtårta med skogsbär   Allt vi lagar | Gräddtårta med skogsbär

Summering
recipe image
Recept
Gräddtårta med skogsbär
Publicerad