Hönökaka är kanske det perfekta ledighetsbrödet, utmärkt att slänga ihop när det finns lite extra tid och minuterna inte spelar så stor roll. För visst tar det lite tid, med alla jäsningar och så, men med en god portion tålamod så finns det inte många andra bröd som kan tävla med en nybakad hönökaka.

Och du! Glöm inte att skära upp och servera hönökakan medan den fortfarande är lite ljummen, då är den som fluffigast och godast!


Ingredienser för ungefär 2 stora kakor (8-10 portionsbitar)

25 gram jäst
1 msk matolja
1 tsk salt
50 gram smör (rumsvarmt)
0,5 dl strösocker
2 dl fingervarmt vatten
6 dl vetemjöl

Garnering & servering

Bordssmör
Ost

Allt vi lagar | Hönökaka

Dags att baka!

  1. Smula ner jästen i 0,5 deciliter av vattnet. Tillsätt sedan strösocker och salt, och blanda försiktigt runt tills jästen, sockret och saltet har löst upp sig.
  2. Smält ner smöret tillsammans med matoljan i en kastrull. När allt är smält och blandat: häll i resten av vattnet – 1,5 deciliter – och temperera till ungefär 37 grader (fingervärme).
  3. Häll över smörblandningen i jästlösningen, och tillsätt sedan vetemjölet i omgångar. Arbeta in mjölet tills du har en ganska lös och småkladdig deg.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. Passa också på att värma upp ugnen till 275 grader, och sätt in en plåt i ugnen.
  5. När degen jäst klart: knåda och arbeta ut den på en mjölad arbetsbänk, och var inte rädd för att tillsätta lite extra mjöl om degen är alldeles för kladdig.
  6. Dela degen i två lika stora bitar och forma dem till bullar. Låt dem sedan jäsa, under bakduk, i cirka 10 minuter. Tänk på att lägg lite mjöl under degbullarna, så de inte fastnar i bänken under jäsningen!
  7. När de 10 minuterna har gått: platta ut bullarna till två stora, runda kakor – ungefär en centimeter tjocka. Lägg kakorna på varsitt bakplåtspapper och låt dem sedan jäsa (för trejde gången) under bakduk i cirka 20 minuter.
  8. Picka bröden med en gaffel – är du en hejare på gaffelpickning så kan du göra snygga mönster! – och grädda sedan kakorna, en i taget, på den heta plåten i cirka 4-5 minuter. OBS! Se upp så du inte bränner kakorna, när de väl börjar bli klara går det väldig snabbt!
  9. Låt bröden svalna på ett galler, och servera hönökakorna ljumna med smör och ost.
Summering
recipe image
Recept
Gubbens favoritbröd – fluffig hönökaka
Publicerad