En blandning av sött och syrligt. Som en havsbrist vid Floridas Atlantkust. En Key lime pie – eller paj, som vi säger här i Sverige – är den perfekta efterrätten att slänga ihop i förväg, och sedan servera snabbt och enkelt när tillfället kräver något sött.


Ingredienser

200 gram Digestivekex (lite drygt ett halvt paket)
1 burk sötad kondenserad mjölk
4 limefrukter
175 gram smör
5 äggulor

Garnering & servering

Chokladknappar
Kokosflingor
1 krm vaniljextrakt
2 dl vispgrädde

Allt vi lagar | Key lime pie

Dags att baka!

  1. Värm upp ugnen till 175 grader. Medan ugnen blir varm: krossa Digestivekexen, förslagsvis med en mortel, och smält smöret i en kastrull.
  2. Blanda samman det smälta smöret och kexsmulorna i en bunke. Tryck sedan ut blandningen jämnt i botten av en springform (en form med löstagbar kant).
  3. Förgrädda kexbotten i mitten av ugnen i 10-15 minuter. När det börjar dofta kaka är den klar! Ta ut formen och sänk temperaturen till 150 grader när botten är färdiggräddad.
  4. Samtidigt som botten gräddas, riv skalet på de fyra limefrukterna fint. Använd den fina sidan av ett rivjärn. Samla ihop skalet i en liten hög, förslagsvis på en skärbräda.
  5. Blanda samman äggulorna med den kondenserade mjölken i en bunke. Rör ner limeskalet, och avsluta med att pressa ur saften ur de delade limefrukterna. Vispa blandningen tills den blir jämn, slät och lite tjock.
  6. Häll ner smeten i formen, över den förgräddade kexbotten, och ställ in den i ugnen. Baka kakan i 10-12 minuter.
  7. Låt pajen stå framme och svalna i ungefär en halvtimme. Ställ sedan in den i kylskåpet, och låt den stå där i minst tre timmar före servering.
  8. Vispa ihop grädde och vaniljextrakt, för den goda smakens skull. Servera pajen tillsammans med vaniljgrädden, chokladknappar och lite kokosflingor.
Summering
recipe image
Recept
Key lime pie
Publicerad