Det är inte så svårt att lyxa till en helt vanlig lördag. Allt som behövs är en laxpasta som är så god att man kan tro den kommer direkt från himlen.

Testa själva, om ni inte tror oss. Och glöm absolut inte den smörstekta sparrisen – och den färska basilikan – som kronorna på lyxverket!


Ingredienser till två rejäla portioner

1 msk hackad färsk basilika
0,5-1 dl creme fraiche
1 msk koncentrerad fiskfond
En halv gul lök
200 gram laxfilé
2 msk olivolja
200 gram pasta av valfri modell
En halv purjolök
Ett 20-tal färska räkor
1/3 paket saffran
1 tsk salt (+ salt till pastavattnet)
50 gram smör
6 st färsk sparris
2 tsk svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan
1 tsk tomatpuré
2-2,5 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
1,5 dl vitt vin (gärna Chablis)

Garnering & servering

Färsk basilika

Allt vi lagar | Krämig laxpasta med räkor och smörstekt sparris

Dags att laga!

 1. Tina räkorna och laxfilén i god tid före hungern slår in (om de varit frysta)!
 2. Finhacka purjolök och gul lök. Smält smöret i en tjockbottnad gryta och fräs den gula löken och purjolöken ett par minuter (tills lökhacket blivit mjukt och genomskinligt).
 3. Pressa sedan i vitlöken och rör ner basilika, timjan, tomatpuré, svartpeppar och salt. Låt allt fräsa ihop och gotta till sig under någon minut.
 4. Börja med pastaförberedelserna: Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor gryta!
 5. Tillsätt vitt vin och fiskfond till såsbasen och låt alkoholen koka bort under ett par minuter. När basen inte längre doftar alkohol: rör ner vispgrädde, creme fraiche och saffran. Låt sedan härligheten småkoka i ungefär 15 minuter.
 6. Medan såsen kokar ihop: ner med pastan i det kokande vattnet. Låt pastan stormkoka enligt anvisningen på paketet. Häll av vattnet och rör ner olivolja, svartpeppar och lite salt i den färdigkokta pastan och låt den stå till såsen är klar.
 7. Skala räkorna och skär ner laxfilén i små gaffelbitar. Låt laxen simma ner i såsen, och tillagas i 5-6 minuter – men spara några lite större bitar för stekning!
 8. Hetta upp en stekpanna med en liten klick smör i. Stek sedan sparrisen i några minuter (utan att den förlorar sin spänst) – och glöm inte att salta rejält! Lägg sparrisen åt sidan och låt den rinna av på ett hushållspapper.
 9. Stek sedan de sparade laxbitarna, och krydda gärna med en kryddblandning avsedd för fisk och skaldjur. Precis när laxen är klar: stek hastigt de färska räkorna i pannan, bara så de får fin färg.
 10. Smaka av såsen och tillsätt ytterligare kryddor eller vispgrädde om så önskas. Vänd sedan ner den färdigkokta pastan försiktigt, så inte laxen går sönder alltför mycket. Låt pastan suga åt sig av såsen på eftervärme.
 11. Servera i en djup tallrik med pastan som bas. Garnera med den smörstekta sparrisen, de stekta räkorna och laxen – och avslutningsvis några läckra, färska basilikablad.

Allt vi lagar | Krämig laxpasta med räkor och smörstekt sparris

Summering
recipe image
Recept
Krämig laxpasta med räkor och smörstekt sparris
Publicerad