Perfekt som tidlös förrätt ackompanjerad av en mellanöl, eller som given aptitretare på fredagskvällen – tillsammans med ett hoppfullt glas bubbel. En klassisk råraka med tillspetsade tillbehör som handskalade räkor och finfin rom, går det knappt att misslyckas med (ens om man skulle försöka).

Men glöm inte att satsa på fina räkor! Finns det inte tid att skala själv, så köp ändå inte de små ”pizzaräkorna” i saltlake. Kör då hellre på de dubbelt så dyra – och 18 gånger så goda – handskalade rackarna på burk.


Ingredienser (lagom för två hungriga personer)

5-6 normalstora mjöliga potatisar
Rapsolja
Salt
Smör
Svartpeppar

Garnering & servering

Citron i bitar
Crème fraiche
Dill
Finkornig rom (allra helst löjrom)
Handskalade räkor
Finhackad rödlök

Allt vi lagar | Lyxig råraka med crème fraiche och räkor

Dags att laga!

  1. Skala potatisen noggrant och gå sedan loss med rivjärnet (men akta fingrarna!). Riv potatisen så fint som möjligt. Krama sedan ur vätskan riktigt ordentligt!
  2. Lägg den rivna och urkramade potatisen i en bunke, och krydda med mycket salt och lite svartpeppar.
  3. Forma det kryddade potatisrivet till fyra kakor (våra brukar se ut som puckar innan stekningen).
  4. Hetta upp en stekpannan till något över medelvärme. Smält en hyfsat stor klick smör i pannan – och tillsätt lite rapsolja strax före stekningen ska inledas.
  5. När fettet i pannan blivit gyllenbrunt: stek en råraka i taget. Pressa ner kakan ordentligt i pannan så den blir tunn och fin. Låt rårakan ligga still och steka tills den fått fin färg och blivit frasig i kanterna. Det brukar ta ungefär i fyra minuter.
  6. När önskad frasighet uppnåtts: vänd försiktigt på råkakan och stek den lika länge på andra sidan.
  7. Låt de stekta rårakorna vila sig i form på en bit hushållspapper.
  8. Servera de frasiga läckerheterna tillsammans med citron, crème fraiche, dill, rom, räkor och rödlök.
Summering
recipe image
Recept
Lyxig råraka med crème fraiche och räkor
Publicerad