Det finns ingen doft, ingen syn, som är lika vacker och njutbar som en gryta full av nykokta blåmusslor. Doften från såsen får näshåren att dansa, och det är därför den här rätten passar perfekt som lördagsmiddag.

Kom ihåg att köpa en rejäl baguette med bra såsupptagningsförmåga, eftersom ni kommer slåss som korpar om de sista såsdropparna!


Ingredienser

500 gram frysta blåmusslor
0,5 tsk cayennepeppar
2 dl utspädd fiskbuljong
0,5 dl olivolja (extra virgin)
2 msk färsk persilja
1 tsk salt
3 st schalottenlökar
1 tsk nymalen svartpeppar
1 msk färsk timjan
2 dl vitt vin (gärna Chablis)
3 dl vispgrädde
2 klyftor vitlök

Garnering & servering

Baguette
Bordssmör
Persilja

Allt vi lagar | Moules marinière (vinkokta blåmusslor med baguette)

Dags att laga!

  1. Finhacka schalottenlök och vitlök. Häll ner olivoljan i en tjockbottnad gryta (med lock) och fräs sedan löken en stund, tills den blir mjuk.
  2. Tillsätt cayennepeppar, salt och svartpeppar efter smak och behag. Rör runt och låt kryddorna blanda sig.
  3. Häll i fiskbuljong, vin och grädde – och låt såsen koka upp på medelvärme. Hacka timjan och persilja och rör ner örterna i såsen.
  4. Vänd försiktigt ner de frysta blåmusslorna i såsen, och låt dem koka under lock i några minuter. När musslorna är tinade, varma och klara (det brukar ta 5-10 minuter): fiska upp dem med spaghettislev och lägg dem åt sidan i en skål.
  5. Låt såsen koka ihop under några minuter. Smaka av och tillsätt ytterligare kryddor och örter, om så önskas.
  6. Fördela de kokta musslorna i två djupa tallrikar och häll den varma såsen över dem. Garnera med lite nyhacka färsk persilja.
  7. Servera med en rejäl bit nyskivad baguette – med mycket smör på!
Summering
recipe image
Recept
Moules marinière (vinkokta blåmusslor med baguette)
Publicerad