Söndagsstek. Slut ögonen, smaka på ordet, föreställ dig det perfekta köttet – och känn hur snålvattnet rinner till. Med det här receptet på ugnsbakad fransyska imponerar du garanterat på hela släkten. Risken är faktiskt att de aldrig tillåter dig att lämna köket igen…

Och bli inte förvånad om till och med mormor och farmor ber om receptet!


Ingredienser (för två lite större portioner)

800 gram fransyska
2 st gula lökar
2 msk koncentrerad kalvfond
2 st morötter
Några kvistar färsk persilja
Salt
100 gram smör
Steksnöre
Svartpeppar
Några kvistar färsk timjan
1 dl torkad trumpetsvamp
Vatten
3 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde

Garnering & servering

Potatismos
Färsk timjan

Allt vi lagar | Örtbakad fransyska med svampsås

Dags att laga!

 1. Börja med ett värma upp ugnen till 200 grader – och blötlägg samtidigt trumpetsvampen i två deciliter vatten (om du har tillgång till färsk svamp så behöver den naturligtvis inte blötläggas).
 2. Bind ihop fransyskan (rejält) med steksnöret. Även om du köpt en köttbit med nät så rekommenderar vi att du klipper upp nätet och använder riktigt steksnöre istället!
 3. Gnid in fransyskan med mycket salt och svartpeppar. Fräs sedan cirka 50 gram smör i en stekpanna. När smöret har tystnat: bryn den ihopbundna och kryddade köttbiten runt om, på hög värme.
 4. Lägg över köttbiten i en ugnssäker stekgryta. Häll också ner allt kvarblivet fett från stekningen. Vispa sedan ur pannan med en deciliter vatten, och häll det över köttbiten.
 5. Skala gul lök och morot, och dela grönsakerna grovt. Lägg ner dem i grytan tillsammans med några kvistar finhackad timjan och persilja.
 6. På med locket och skjuts in i ugnen! Använd en stektermometer för att hålla koll på köttets innertemperatur. När termometern visar 62-64 grader kan det vara läge att ta ut fransyskan, och låta den vila sig upp till 64-66 grader under ett folietäcke.
 7. När köttet gottar sig i ugnen passar det fint att förbereda för såsen! Plocka upp de blötlagda trumpetsvamparna och hetta upp dem på medelhög värme i stekpanna. När de inte längre avger någon vätska: tillsätt 50 gram smör i pannan, och fräs på svampen tills den börjar knäppa och spraka.
 8. När svampen är klar, ställ den åt sidan tills köttet är klart.
 9. När fransyskan uppnått rätt temperatur: Ta ut grytan ur ugnen, ta upp steken ur grytan, täck den med aluminiumfolie – och låt den vila sig i form medan du fortsätter med såsen.
 10. Plocka upp morotsbitarna ur stekskyn och lägg dem åt sidan i en skål. Sila sedan av steksyn i kastrull. Tillsätt vispgrädde, kalvfond – och inte minst den stekta trumpetsvampen! – och låt alltsammans koka upp under omrörning.
 11. Vispa ut vetemjölet i en skvätt vatten, och vispa sedan ner blandningen i såskastrullen. Låt såsen sjuda och tjockna till, och smaka slutligen av med salt och svartpeppar.
 12. Sprätta upp snöret, skiva upp fransyskan (förhoppningsvis är den nu härligt rosa på insidan) och servera med potatismos, svampsåsen och de bakade morötterna. Garnera gärna anrättningen med några färska timjankvistar.
Summering
recipe image
Recept
Örtbakad fransyska med svampsås
Publicerad