Vad gör man när hönsen plötsligt slutar värpa? När sötsuget pockar på men ICA är stängt, kalendern säger ”palmsöndag” och klockan visar strax efter midnatt…?

Man slänger ihop en puffekaka såklart!

En puffekaka är nämligen en klassisk kladdkaka – fast utan ägg! Möjligen är den därmed också lite mindre kladdig (och mer lik en sockerkaka i konsistensen) men om sockersuget väl har kickat in så har man, som bekant, inte mycket att sätta emot.


Ingredienser

1 tsk bakpulver
4 msk kakaopulver
2,5 dl mjöl
1 krm salt
2 msk ljus baksirap
80 gram smör (rumstempererat)
2-3 msk ströbröd
2 dl strösocker
2 tsk vaniljpulver (vaniljsocker går bra också)
1,5 dl vispgrädde

Garnering & servering

Chokladknappar
Florsocker
En ask färska hallon
Hackade hasselnötter
1 dl vispgrädde


Dags att baka!

  1. Ställ fram smöret och vispgrädden så de hinner får upp värmen något. Om smöret är stenhårt: kör det någon minut i micron på lägsta effekt. Värm upp ugnen till 150° och fördriv tiden genom att smöra och bröda en springform.
  2. Blanda samman strösockret, smöret, sirapen och cirka 2 msk av vispgrädden till ett jämnt, väldoftande klet.
  3. Ta fram ytterligare en bunke och blanda samman alla torra ingredienser: bakpulver, kakaopulver, mjöl, salt och vaniljpulver. Tips: Lägg bakpulvret i en ”mjölvulkan”, om ni vill piffa upp tillställningen något!
  4. Blanda i hälften av den återstående vispgrädden i smörkletet. Tillsätt sedan hälften av torrblandningen och börja vispa! När allt gått ihop till en smet: tillsätt resten av vispgrädden, och till sist resten av torrblandningen.
  5. Låt elvispen göra jobbet i några minuter! Smeten är klar när den börjar fluffa sig ordentligt, och du tänker ”ska den verkligen se ut så här?”
  6. Sleva ner smeten i den brödade formen. Använd en slickepott för att bre’ ut den jämnt ända ut i kanterna.
  7. Skjuts in i ugnen! Låt kakan gräddas i cirka 30 minuter (vill du ha den extra kletig kan du ta ut den efter 25 minuter, eller helt enkelt strunta i att grädda den).
  8. Servera med nyvispad grädde, florsocker, färska hallon, hemhackade hasselnötter och små goa’ chokladknappar.

Kladdkaka utan ägg - uppläggning

Summering
recipe image
Recept
Puffekaka (kladdkaka utan ägg)
Publicerad