Tycker du om prinsesstårtor lika mycket som vi? Tänkte väl det! Med de här fyllningarna får tårtorna en härlig sommartouch tack vare citron och fläder.

Testa gärna själv. Du kommer garanterat inte bli besviken!


Ingredienser till två mindre tårtor

1,5 tsk bakpulver
Fläder- och citronfyllning
Hallonfyllning
150 gram rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
5 dl vispgrädde
2 st ägg

Garnering & servering

Marsipan
Florsocker

Allt vi lagar | prinsesstårta

Dags att baka!

  1. Vi börjar med bottnarna! Värm upp ugnen till 170 grader. Vispa sedan strösocker och ägg pösigt.
  2. Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker, smör och bakpulver och vispa snabbt ihop allt till en fast och fin smet.
  3. Skopa ner smeten i två brödade springformar och grädda dem i mitten av ugnen i 30-40 minuter (helt beroende på ugn). Bottnarna är klara när de är fasta rakt igenom – känn efter med en potatissticka för att kolla så de inte är kladdiga i mitten. OBS! Om kakan börjar brännas på toppen, ställ in en plåt som skydd eller täck kakan med ugnsfolie.
  4. När bottnarna är klara: Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna i formarna. Medan bottnarna svalnar passar det fint att röra ihop fyllningarna!

    Fläder- och citronfyllning

    2 msk koncentrerad flädersaft
    3 msk ljus maizena
    50 gram smör
    2 dl strösocker
    1 ägg
    3 äggulor

    Hallonfyllning

    250 gram hallon
    5 msk florsocker

     

  5. Vi börjar med fläder- och citronfyllningen, för den längst tid. Blanda citronskal, citronsaft, smör och socker i en kastrull och värm upp alltihop under omrörning tills smöret smält.
  6. Vispa hastigt ihop ägget och de extra äggulorna. Rör sedan ner äggvispet, en halv deciliter vispgrädde och maizena, utblandad i koncentrerad flädersaft, i kastrullen.
  7. Nu är det dags att visa musklerna! Värm upp blandningen – och rör kraftigt under tiden! – tills krämen tjocknar. När du uppnått önskad konsistens: låt krämen svalna något och ställ sedan in den i kylskåpet.
  8. Dags för hallonfyllningen! Vispa resten av vispgrädden tills den är ordentligt tjock. Mosa hallon och florsocker med en gaffel, och vänd sedan försiktigt ner ungefär en deciliter av den nyvispade grädden.
  9. Dela bottnarna på tre och montera sedan ihop småtårtorna med fyllningarna emellan.
  10. Bred ut resten av grädden över tårtorna och klä dem i marsipan. Pudra över lite florsocker – och se till att det finns nybryggt kaffe inom räckhåll!

 

   

Summering
recipe image
Recept
Små underbart söta prinsesstårtor
Publicerad