Frasiga maränger, silkeslen gräddkräm på hallon, citron och fläder – ja, en sådan här liten marängbakelse både smakar och ser ut som en perfekt försommarkväll.

Servera bakelserna tillsammans med en kopp kaffe – eller varför inte ett glas bubbel!


Ingredienser

1,5 paket (närmare 300 gram) frysta hallon
6 dl florsocker
0,5 dl koncentrerad flädersaft
2 msk ljus maizena
2,5 dl mjölk
Salt
25 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
Vatten
3 dl vispgrädde
6 st äggulor
6 st äggvitor
Zest och saft från en halv citron

Garnering & servering

Florsocker
Frysta hallon
Kokosflingor
Mynta

Allt vi lagar | Sommarmaräng

Dags att baka!

 1. Vi börjar med marängbottnarna! Värm upp ugnen till 125 grader och sjud upp vatten i en medelstor kastrull på spisen.
 2. Blanda ihop florsockret och äggvitorna i en rostfri bunke. Fram med elvispen och vispa socker- och äggblandningen över sjudande vattenbad i cirka fem minuter.
 3. När socker- och äggblandningen blivit pösig, ta av bunken från vattenbadet och fortsätt att vispa tills marängsmeten blivit fast.
 4. Lägg över smeten i en spritspåse (eller fryspåse, om hushållet inte är spritsutrustat) och spritsa ut marängbottnar på två plåtar klädda med bakplåtspapper.
 5. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i ungefär 40 minuter. När de är torra på undersidan, och enkelt släpper från bakplåtspappret, är de klara!
 6. Medan marängerna gräddas så fixar vi krämen! Rör samman frysta hallon med citronsaft– och zest i en kastrull. Koka upp och mosa sönder hallonen ordentligt under tiden.
 7. Pressa den uppkokade hallon- och citronblandningen genom en sil – och vips! – så har du en fin hallonpuré!
 8. Tillsätt flädersaft och mjölk till purén, och koka sedan långsamt upp alltsammans på medelvärme.
 9. Medan den smaksatta purén kokar upp: vispa ihop äggula med strösocker och maizena. Tillsätt sedan blandningen i hallonpurén – och koka ihop alltsammans till det tjocknar. Glöm inte att vispa hela tiden, så att det inte bränns i botten.
 10. När krämen blivit tillräckligt tjock: ställ av kastrullen från plattan. Blanda i smör, rör runt ordentligt och smaka av med salt och eventuellt mer citronsaft. Låt sedan krämen svalna i kylen (det tar någon timme eller två).
 11. När krämen blivit kall i kylen, och marängbottnarna är klara och har svalnat, är det dags att montera ihop de små underverken. Fluffa först upp vispgrädden och vänd ner den i hallonkrämen, lite i taget.
 12. Spritsa sedan ut krämen på marängbottnarna – och dekorera efter tycke och smak! Vi valde att toppa med frysta hallon, kokosflingor, florsocker och mynta.
Summering
recipe image
Recept
Sommarmaräng
Publicerad