Svamptoast. Toast med svampstuvning. Ostgratinerad svampmacka. Same same, ja ni fattar. Vi kan lika gärna kalla den här klassikern för den perfekta nattmackan, förrätten, lördagslunchen … you name it! Det behövs egentligen ingen vidare förklaring – se bara följande recept som en hyllning till världens godaste aptitretare.

Det viktiga är att välja ost och svamp av högsta kvalitet; gärna Västerbottenost och svenska skogschampinjoner.


Ingredienser

200 gram champinjoner (gärna svenska skogschampinjoner)
4 skivor formfranska
2 msk färsk timjan
8 skivor gräddost
Havssalt
1 gul lök
Olivolja
50 gram smör
Svartpeppar
1-1,5 dl vispgrädde
2 klyftor vitlök
1 dl Västerbottenost

Garnering & servering

En kvist färsk oregano

Dags att laga!

  1. Ta fram fyra skivor formfranska ur frysen (om ni inte fryst brödet kan ni alltså hoppa över det här steget). Värm upp ugnen till 200 grader och slå på grillfunktionen.
  2. Börja med att förbereda för svampstuvningen. Kvarta ner champinjonerna och lägga dem i åt sidan i en skål. Hacka den gula löken och vitlöksklyftorna fint. Skär sedan ner en liten kvast (ungefär två matskedar) färsk timjan, och blanda samman med lökhacket.
  3. Hetta upp en släng olivolja på medelhög värme (8/12 eller 4/6) i stekpannan och stek champinjonerna tills de minskat något i storlek och fått fin färg. Tillsätt lite havssalt och svartpeppar som final.
  4. Klicka i smöret i pannan, och tillsätt därefter lök- och timjanblandningen. Rör i blandningen med en slev och njut sedan i någon minut medan anrättningen fräser – och den gudomliga doften sprider sig.
  5. När löken har mjuknat och allt fått fin färg: häll i grädden och sänk värmen på plattan till låg medelvärme (4/12 eller 2/6). Låt stuvningen tjockna och koka samman ordentligt!
  6. Lägg ut formfranskorna på en plåt (med bakplåtspapper) – och föredrar du lite extra fras så går det bra att kör dem en sväng i brödrosten innan. Skiva sedan upp gräddosten och riv Västerbottenosten grovt.
  7. När stuvningen kokat samman – och det mesta av grädden har kokat in (eller försvunnit) – är det dags att ösa upp! Fördela stuvningen över de fyra brödskivorna, lägg sedan på gräddosten och toppa med den rivna Västerbottenosten. Skjuts in i ugnen!
  8. Låt mackorna grillas i ugnen tills osten fått en gyllenbrun touch, och kanterna på brödet blivit rostade. Servera sedan smörgåsarna varma, direkt när du tagit ut dem ur ugnen, med en nypa färsk oregano som kronan på verket!
Summering
recipe image
Recept
Toast Kennmark (urläcker svamptoast)
Publicerad