Vi känner alla till den sedan barnsben. Vi har alla vårt eget recept. Vissa har ärvt sitt av en älskad mor- eller farförälder. Vissa har hittat sitt på nätet efter en enkel sökning – och vissa har, för egen hand, i timmar över ångande grytor, förädlat fram varenda decimal i vardagsmatlagningens gyllene snitt.

Vi talar naturligtvis om köttfärssås, vår kanske mest älskade – och varierade – maträtt.

Men även om ens egen köttfärssås alltid smakar bäst, så kan det finnas tillfällen i livet då man vill, eller måste, pröva något nytt.

Kanske löken i pannan före köttet? Eller kanske krossade tomater istället för passerade? Kanske … en nypa körvel?

Nej, så långt ska vi inte gå. Vi snackar inte revolution. Men vill du testa att bara skruva lite lite grann på din egen (egentligen alldeles perfekta) köttfärssås, så har vi här nedan sammanstället fem fantastiska – och otroligt enkla! – smaksättare.

De flesta av dem har ni säkert redan hemma i kylskåpet eller i kryddhyllan. Så se bara till att skruva lite lite grann – se till att våga – nästa gång det vankas köttfärssås!


Allt vi lagar | paprikapulver

1. Sweet smoked paprika pulver

Välbalanserad sötma i kombination med rökighet för ju omgående tankarna till amerikanska barbecues. Addera därtill köttfärssåsens standard-vitlök, så har vi en smakkropp som tar det lilla söta (och rökta) paprikapulver i handen – och dansar linedance med smaklökarna hela vägen till Alabama.

Allt vi lagar | chilisås

2. Chilisås

Ketchupens storebror, tomatkusinen från landet – som dessvärre har fått spela en allt mindre biroll i dagens sockerhatande samhälle. Kort sagt: gillar du köttfärssås med hög sötma, då är chilisås grejen för dig. OBS! Chilisås ersätter varken tomatpuré eller krossade/passerade tomater, utan ska ses som en smaksättare.

Allt vi lagar | curry

3. Curry

En outsider vid första anblick. Curry? Vafan, liksom? Jodå, särskilt tillsammans med fläskfärs eller blandfärs kan curry vara skillnaden mellan en medioker köttfärssås – och en helt fantastisk köttfärssås. Glöm inte morötterna om ni satsar på currykortet! Deras sötma ligger helt rätt i smakkombination med curryns värme.

Allt vi lagar | västerbottenost

4. Lagrad ost (parmesan eller västerbotten)

Krämighet. Tänk dig fulländad krämighet. För er som eftersträvar den krämigaste av alla krämiga köttfärssåser, finns det bara en självklar väg att gå: fram med osten! Parmesan eller Västerbotten? Tja, låt dagsformen avgöra. Efter några välriktade drag med rivjärnet (och några minuter av ljuvligt doftande ihopkok), har du sedan slutligen nått fram till toppen av krämighetsberget!

Allt vi lagar | timjan

5. Timjan

Hör du till svampfallangen? Då vet du vad vi snackar om här! Många tycker om att fräsa på lite champinjoner till köttfärssåsen – och verkligen inget fel i det. Men glöm då för guds skull inte timjan! Färsk, nerskuren timjan är ofta den oväntade men absoluta pricken över köttfärssås-i:et. Och ja, det är rysligt gott att ha i även om man kör svamplöst.

Summering
recipe image
Recept
Fem fantastiska – och enkla – smaksättare till din köttfärssås
Publicerad